Få ut det bästa av din Thermex köksfläkt

 

Tips och råd

Motorljud​

 

En kraftigare motor har en större utsugningskapacitet men låter också mera. Du kan reducera ljudet genom att sänka hastigheten på fläkten. Större delen av tiden man lagar mat är det oftast tillräckligt att använda fläktens lägsta hastigheter.


Luft- och kanalljud

Luft i rörelse medför ljud. Precis som när vinden susar uppstår det ljud när den möter motstånd. Ju rakare, med minsta möjliga antal böjar, du kan göra din fläktkanal och ju större kanalen är som luften transporteras igenom, desto längre ljud blir det.

När det gäller takintegrerade modeller

Du ska vara medveten om att avståndet från kokzonen till filterytan är längre än normalt. Denna typ av modell är vanligtvis utrustad med kantsug, vilket ökar effektiviteten. THERMEX rekommenderar att avståndet mellan hällen och filtret inte överstiger 3 meter.

 

Det optimala avståndet

THERMEX rekommenderar att du monterar din köksfläkt 500-700 mm över spisen. Tänk på att alltid ta hänsyn till myndighetskrav och specifikationer för spis och köksfläkt.

Undvik förlust av sugkraft

Undvik 90 ° böjar så långt det är möjligt. En böj på 90 ° ger lika stor förlust i sugkraft som en meter rör. Korta alltid slangar och rör så att installationen blir så kort som möjligt. Ju längre installation, desto större tryckförlust = lägre sugkraft. Använd alltid största möjliga rördiameter. Om din köksfläkt/motor har en anslutning på Ø160, ska röret du använder vara på minst Ø160 osv. Om du bara använder en storlek mindre kan effekten minska med upp till 66 %.

 

 

 

Om standardskorstenen ska vara längre måste en extra lång skorsten eller en förlängningsadapter användas.

I dessa fall finns det att köpa som tillbehör.

 

 

 

 

 

I vissa hus har taket en lutning t.ex. ryggåstak.

THERMEX kan här mot tillägg anpassa fläkten efter takvinkeln.