Få ut det bästa av din Thermex köksfläkt

 

Tips och råd

Motorljud​

 

En kraftigare motor har en större utsugningskapacitet men låter också mera. Du kan reducera ljudet genom att sänka hastigheten på fläkten. Större delen av tiden man lagar mat är det oftast tillräckligt att använda fläktens lägsta hastigheter.


Luft- och kanalljud

Luft i rörelse medför ljud. Precis som när vinden susar uppstår det ljud när den möter motstånd. Ju rakare, med minsta möjliga antal böjar, du kan göra din fläktkanal och ju större kanalen är som luften transporteras igenom, desto längre ljud blir det.

Så här undviker du feta fingeravtryck på de eleganta stålytorna​

Dagens trend med rostfritt stål är elegant, men även en aning opraktisk.
Minsta beröring skapar tydliga fingeravtryck på stålytorna. Detta
bekymmer kan du undvika helt och hållet genom att använda dig av
fjärrkontrollen som följer med som standard eller extratillbehör till
flera av THERMEX köksfläktar. På så vis undviker du fysisk kontakt
och får en köksfläkt fri från fingeravtryck.

Det finns flera rejäla energibesparingar att göra om du använder din köksfläkt på rätt sätt​

En köksfläkt som körs på högstahastighet använder en och en halvgånger så mycket ström som om den körs på lägsta hastigheten.Att köra på högsta hastigheten är faktiskt bara nödvändigt när man kokar eller steker mat som ångar eller osar mycket. Stäng fönster och sätt på köksfläkten fem minuterinnan du ska börja steka/koka. Då skapar du det undertryck som behövs i köket. På så sätt behöver motorn inte köra på maximal effekt. Den lägre och mer målinriktade sugeffekten sparar även på uppvärmningskostnaderna, eftersom du skickar ut mindre mängd varm luft som finns i ditt kök.

När det gäller takintegrerade modeller

Du ska vara medveten om att avståndet från kokzonen till filterytan är längre än normalt. Denna typ av modell är vanligtvis utrustad med kantsug, vilket ökar effektiviteten. THERMEX rekommenderar att avståndet mellan hällen och filtret inte överstiger 3 meter.

 

Det optimala avståndet

THERMEX rekommenderar att du monterar din köksfläkt 500-700 mm över spisen. Tänk på att alltid ta hänsyn till myndighetskrav och specifikationer för spis och köksfläkt.

Ta bort oönskat ljud

THERMEX rekommenderar alltid användning av
kondens och ljudisolerad slang eller rör genom hela installationen, detta motverkar oönskat ljud och fukt. Har du köpt en produkt med extern motor kan du med fördel köpa och montera en ljuddämpare mellan köksfläkten och motorn. Ljuddämparen kan ytterligare dämpa luftljudet i installationen.

(Kontakta din återförsäljare för mer information).

Rena fettfilter fungerar bäst

Fettfiltren måste hållas så rena som möjligt för att behålla sin effektivitet. Beroende på hur ofta och vilken typ av mat du lagar bör du räkna med att rengöra dina stålfilter ungefär en gång i månaden – men det är ju också mycket enklare än att städa hela köket.

Följ alltid instruktionerna för just din produkt.

Undvik förlust av sugkraft

Undvik 90 ° böjar så långt det är möjligt. En böj på 90 ° ger lika stor förlust i sugkraft som en meter rör. Korta alltid slangar och rör så att installationen blir så kort som möjligt. Ju längre installation, desto större tryckförlust = lägre sugkraft. Använd alltid största möjliga rördiameter. Om din köksfläkt/motor har en anslutning på Ø160, ska röret du använder vara på minst Ø160 osv. Om du bara använder en storlek mindre kan effekten minska med upp till 66 %.

Kanalanpassning

Låt Thermex skräddarsy skopets kanal​

På ett stort antal modeller går det att anpassa volymkanalen till ditt kök. THERMEX
kan förkorta, förlänga eller kapa kanal för att passa t.ex. sneda tak.

 

 

 

Om standardskorstenen ska vara längre måste en extra lång skorsten eller en förlängningsadapter användas.

I dessa fall finns det att köpa som tillbehör.

 

 

 

 

 

I vissa hus har taket en lutning t.ex. ryggåstak.

THERMEX kan här mot tillägg anpassa fläkten efter takvinkeln.