Historiens vingslag

THERMEX-SPISKUPORNAS MODER

THERMEX, (ursprungligen Thermor), grundades 1958. Kärnprodukterna var de första åren mindre fläktar till badrum, kontor, affärer, restauranger och liknande, där det var behov av luftväxling.


HISTORIENS FÖRSTA KÖKSFLÄKT
År 1965 lanserade THERMEX den första egentliga köksfläkten, modell ”Turbinette”, en fläkt utan belysning och filter för placering ovanför spisen.

 

HISTORIENS FÖRSTA "SPISKUPA"

 

I mitten av 70-talet designade, serieproducerade och lanserade THERMEX, som de första på marknaden en dekorativ spiskupa med fettfilter, belysning och styrning. Den gången känt som ”smideskupa” i dag kallad SPISKUPA. Tankarna med denna nyskapelse var att förena design och funktion i en och samma enhet. Den första ”riktiga” spiskupan heter modell FANØ och lanserades 1976. Spiskupan blev från starten en rungande succé och är än idag en fast beståndsdel i många kök världen över.

År 1983 började THERMEX utvidga konceptet till andra länder, först till Sverige och Norge och sedan vidare till andra länder. I mitten av 90-talet ändrade designen stil från svartlackerade ”smideskupor” med detaljer i mässing till mer stilrena och futuristiska designer i rostfritt utförande.

Modell Ronda i rostfritt stål, med halogen belysning och elektronisk betjäningspanel, började marknadsföras 1994 bland annat genom TV reklam i Danmark. I slutet av 90-talet började THERMEX lansera modeller i kombinationen rostfritt och glas.

 

MODELL ZIRCON
Modell Zirkon från år 2000 i rostfritt och glas var en del av Crystalia serien med kännetecken som optisk fiberbelysning, fjärrkontroll, höj- och sänk funktion samt dekorationsbelysning

INN-LINE BY JACOB JENSEN DESIGN
I början av 2000-talet inledde THERMEX ett samarbete med den världskända danska designern Jacob Jensen. Det ledde till skapelsen av serien Inn-Line som med sitt formspråk bröt mot gängse sätt att designa spiskupor
på.

 

THERMEX TAKINTEGRERADE MODELLER
I början av 2000-talet arbetade THERMEX utvecklingsavdelning åter med att skapa nya och innovativa produkter. Detta ledde till en mindre uppgörelse med den traditionella tankegången att fläkten skulle hänga ner över köksön i ögonhöjd. 

 

THERMEX lanserade därför år 2002 som deförsta begreppet ”den takintegrerade spiskupan” en lösning där fläkten helt enkelt byggs in i taket och ger fri sikt i köket

Det skulle sedan visa sig att denna typ av fläktar slog igenom brett över alla marknader och är idag en mycket populär lösning. Som man kan se av historien, är THERMEX inte bara ”spiskupans” moder, THERMEX har sedan starten 1958 löpande utvecklat och marknadsanpassat produkter till tidernas trender och efterfrågan.

 

THERMEX är marknadsledande inom köksfläktar och arbetar fortfarande med att erbjuda de bästa och enklaste lösningarna där nyckelorden är: DESIGN, FUNKTION, LJUD. Utöver det arbetar THERMEX också i riktningen mot mer energi- och miljövänliga produkter.

Skulle du mot förmodan inte hitta den lösningen du söker bland THERMEX många standardprodukter så kan vi också tillverka helt efter dina önskemål, både avseende mått och färger.

 

THERMEX är än idag ett 100% danskt privatägt företag med långa och stolta traditioner. Våra produkter säljs genom ett kompetent nätverk av återförsäljare inom kök- och vitvarubranschen i hela Sverige

 

THERMEX Scandinavia AB har sitt säte i Göteborg och vårt team av duktiga och serviceorienterade medarbetare är beredda att ge dig marknadens bästa rådgivning och service, både före och efter ditt köp av en THERMEX produkt. THERMEX finns idag med egen organisation i både Danmark, Sverige, Norge, Finland och Spanien.

 


THERMEX organisation arbetar efter uttrycket F.I.T som står för
FLEXIBILITET - INNOVATION - TROVÄRDIGHET